Tervettä ruokasuhdetta ei rakenneta shokkihoidolla
Kuinka usein törmäät mainoksiin, joissa mainostetaan elämäntapamuutosta, vaikka todellisuudessa kurssi sisältää ohjelman "kesäkuntoon neljässä viikossa"? Voiko terveen ruokasuhteen rakentaa kuukaudessa?
Törmäsin termiin "sallivuuspesu" Ruokaklinikan sivuilla ja se osui ja upposi tämä hetken ravitsemusmarkkinointiin. Elämäntapamuutos, intuitiivinen syöminen ja joustavuus ovat tämän hetken hot topics ja sen ovat myös ravintovalmentajat hoksanneet (huom. Ravintovalmentajaksi voi itseään kutsua kuka tahansa, ilman minkäänlaista koulutustaustaa). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että itse tuote, ts. määräaikaiset dieetit, olisivat mihinkään muuttuneet. Pikadieetti voi tietenkin antaa kaivattua potkua ja innostusta uuden, terveellisemmän elämäntavan opetteluun. Hetkeksi. Pleijari kevään ollessa kovassa vauhdissa, koristermein vertauskuvaksi voisi mainita vastustajan päänmenoksi pikapikaa suunnitellun paikkapuolustuksen. Sillä saatetaan shokeerata vastustaja ensimmäisen pelin ajan ja jos huono heittopäivä sattuu kohdille, on yhden päänahan anastus mahdollista. Voittaako viikossa opetellulla taktiikalla kuitenkaan seitsemän pelin finaalisarjaa? Todennäköisesti ei. Terve ruokasuhde rakennetaan palanen kerrallaan, pitkällä aikavälillä, tismalleen samalla tavalla kuin toimiva joukkuepuolustus. Treenin perään treeniä, pieniä muutoksia, 1vs1 puolustukseen kauden mittaan terävyyttä, rotaatiot käydään pelaaja pelaajalta kuntoon ja taktiset valinnat hiotaan juuri sille joukkueelle sopivaksi. Jos valmentaja kävisi koko kauden joukkuepuolustuksen palaset yhdellä harjoituskerralla läpi ja odottaisi tulosta syntyvän, ei joukkuetta voisi enää muu kuin ehkä LeBron James pelastaa. Ruokavalioissa ei valitettavasti edes LeBroneita löydy (vaikka superfoodeja paljon mainostetaankin) ja palasten kokoon laittaminen sekä tasapainon löytäminen jääkin loppukädessä oman elämän päävalmentajan eli sinun itsesi käsiin.
Vaikka kuinka kivaa olisi pystyä saavuttamaan kaikki nyt ja heti, ei elämässä monikaan menestystarina rakennu päivissä. Terveeseen ruokasuhteeseen mahtuu niin paljon muutakin kuin kaloreiden laskemisen ja makrojen tasapainon oppiminen. Ruoka on yhteisöllisyyttä, kulttuuria, elämänhallintaa, nautiskelua. Ja paljon muuta. Jos haluat oikeasti löytää terveen suhteen itsesi ja ruoan välille, unohda pikadieetit ja keskity perusasioiden opetteluun askel kerrallaan! Ensimmäinen askel voisi olla kasvisten lisääminen jokaiselle aterialle, toinen muistaa juoda vettä päivän mittaan noin 1 l verran ja kolmas huolehtia ruokarytmistä syömällä 4 h välein. Ja jottei kaikki stepit matkalla olisi liian säännönmukaisia, joka neljännen askeleen voisi pyhittää yksinkertaisesti nauttimaan jokaisesta ruoasta mitä syöt! Pienet parannukset ja pitkäjänteisyys palkitaan niin koriskentällä kuin parempien elämäntapojen saavuttamisessa.
Alkuperäinen teksti julkaistu sivulla https://sportspot.fi/blog/saara-wahlgren-terve-ruokasuhde/